Heb je een eigen zaak en ga je binnenkort trouwen? Dan is het goed om tevoren na te denken over hoe je het gaat regelen voor jezelf, je aanstaande én je bedrijf.
Voor iedereen die gaat trouwen is het slim om na te denken over de vraag of je wel of geen huwelijkse voorwaarden wilt. Maar als je een eigen bedrijf hebt is het noodzakelijk!
Waarom? Dat kun je hieronder lezen.
Als je trouwt zonder bij je notaris huwelijkse voorwaarden te maken, trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. De wet bepaalt dan wat er wel en niet in de gemeenschap valt. Bij een scheiding moet alles wat er binnen die gemeenschap valt, fifty-fifty worden gedeeld. Dat is dus alles wat jullie tijdens jullie huwelijk aan bezittingen en schulden hebben opgebouwd. Maar ook bezittingen en schulden die jullie voorafgaand aan je huwelijk samen hebben opgebouwd, vallen in jullie gemeenschap. Erfenissen en schenkingen, ongeacht wanneer je die hebt gekregen, vallen niet in deze gemeenschap en hoeven dus niet gedeeld te worden.
Een bedrijf dat je al had voordat je gaat trouwen, valt niet in de gemeenschap van goederen. Dit betekent dat je je bedrijf niet hoeft te delen als je zou gaan scheiden. Je moet wel een vergoeding ‘aan de gemeenschap’ betalen voor de inspanningen die jij in je bedrijf steekt. In de wet staat niet uitgewerkt wanneer die vergoeding moet worden betaald en hoe groot deze is. En we weten ook nog niet hoe rechters in een echtscheidingssituatie oordelen als deze vergoeding nooit is betaald. Het is daarom niet uitgesloten dat als je huwelijk op een scheiding uitloopt, je toch een deel van de waarde van je bedrijf met je ex moet delen.
Als je tijdens je huwelijk een nieuw bedrijf start, bestaat sowieso de kans dat je deze moet delen bij een scheiding. Als je dit anders wilt regelen kan je notaris je hier bij helpen. Ook als het gaat om het beschermen van je partner. Je partner is immers niet zomaar tegen de risico’s van je bedrijf beschermd. In de wet is namelijk geregeld dat een schuldeiser bezittingen die in de gemeenschap vallen (voor de helft van de waarde) kan opeisen als jijzelf de schulden van het bedrijf niet kunt betalen. Daarbij is het natuurlijk ook van belang of je voor je bedrijf een bv hebt opgericht. Een bv biedt namelijk in veel gevallen wel bescherming.
Wij adviseren ondernemers altijd te trouwen op huwelijkse voorwaarden. Alleen zo is je partner optimaal beschermd tegen jouw ondernemersrisico’s . Verder bieden huwelijkse voorwaarden jullie de mogelijkheid om samen te bepalen wat je wel en niet met elkaar aan vermogen deelt bij een scheiding. Je beschermt hiermee niet alleen je echtgenoot tegen ondernemersrisico’s, maar ook je bedrijf voor gevolgen van een eventuele (v)echtscheiding. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag
verder.