Vereniging

Jelsma Koelma notarissen en juridisch adviseurs: uw zekerheid, op ieder moment!

U wilt een vereniging oprichten.

Verenigingen brengen mensen met dezelfde hobby, levensbeschouwing of politieke overtuiging bij elkaar. Een vereniging heeft, in tegenstelling tot een stichting, wel leden. Zij mogen tijdens de algemene ledenvergadering meebeslissen over belangrijke zaken binnen de vereniging. Een vereniging wordt opgericht middels een notariële akte, bij onderhandse akte of middels een mondelinge afspraak.

Wij helpen u graag om uw vereniging bij notariële akte op te richten of uw bestaande vereniging alsnog in een notariële akte te laten vastleggen.

Statuten

De ‘spelregels’ van de organisatie worden officieel vastgelegd in statuten. Deze regels moeten zorgen voor een goede interne organisatie van de vereniging. Een vereniging heeft uitsluitend rechtsbevoegdheid wanneer de statuten in een notariële akte worden vastgelegd. In de andere gevallen is de bevoegdheid beperkt. Rechtsbevoegdheid houdt in dat uw vereniging zelfstandig rechten en plichten kan aangaan. Bij verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid zijn de bestuurders ‘naast de vereniging’ persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de verenigingen.

Vereniging met een notariële akte

Het oprichten van een vereniging met een notariële akte zorgt voor een scheiding tussen het eigen vermogen van de leden en het vermogen van de vereniging. Geldstromen lopen zo niet meer door elkaar. Een vereniging is een rechtspersoon en kan dus bezittingen en schulden hebben en ook contracten afsluiten. Een vereniging kan met verschillende belastingen te maken krijgen, zoals btw, loonheffingen en vennootschapsbelasting. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Doelen

Vaak wordt een vereniging opgericht door mensen met een gezamenlijk doel: samen sporten of een hobby uitoefenen bijvoorbeeld. Ook winkeliers kunnen samenwerken en een winkeliersvereniging oprichten. En dan is er nog de Vereniging van Eigenaren (VvE). Eigenaren van een appartement zijn hier verplicht lid van en betalen via de vereniging samen voor het onderhoud van het pand.

Naar Jelsma Koelma Notarissen en Juridisch Adviseurs

Om een vereniging op te richten is het verstandig om naar de notaris te gaan. Ook na de oprichting kunt u met vragen bij de notaris terecht, bijvoorbeeld over de wijziging van statuten, over de bevoegdheden van het bestuur of over hoe om te gaan met geschillen tussen het bestuur en de algemene ledenvergadering. Bij Jelsma Koelma Notarissen en Juridisch Adviseurs in Franeker of Harlingen kunt u uw vereniging (bij notariële akte) oprichten of een bestaande vereniging in een notariële akte vast laten leggen.

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Offerte aanvragen 2025
0% Compleet
1 of 4
Maak uw keuze:

Liever telefonisch contact?

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur.

Franeker: 0517- 39 45 41
Harlingen: 0517- 41 26 86

Schuiven naar boven
Call Now Button